Nak Tanya..? Siapa Sahabat Korang?

Jun 24, 2011

Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri..
Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang amat melecehkan dan meletihkan..dengan karenah kawan2 yg pelbagai.., tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah.

Dalam persahabatan, banyak cabaran yg perlu kita lalui..
Persahabatan tidak terjalin secara automatik tetapi memerlukan proses yang panjang seperti besi menajamkan besi, demikianlah sahabat menajamkan sahabatnya..
Persahabatan diwarnai dengan berbagai pengalaman suka dan duka, dihibur - disakiti, diperhatikan - dikecewakan, didengar - diabaikan, dibantu - ditolak, namun semua ini tidak pernah sengaja dilakukan dengan tujuan kebencian..
Seorang sahabat tidak akan menyembunyikan kesalahan untuk menghindari perselisihan, Oleh itu.. kerana kasihnya ia memberanikan diri menegur sahabat seadanya...
Sahabat tidak pernah membungkus pukulan dengan ciuman, tetapi menyatakan apa yang amat menyakitkan dengan tujuan sahabatnya mahu berubah.

Proses dari teman menjadi sahabat memerlukan usaha pemeliharaan dari kesetiaan, tetapi bukan pada saat kita memerlukan bantuan barulah kita memiliki motivasi mencari perhatian, pertolongan dan pernyataaan kasih dari orang lain, tetapi justru ia berinisiatif memberikan dan mewujudkan apa yang diperlukan oleh sahabatnya.
Kerinduannya adalah menjadi bahagian dari kehidupan sahabatnya, karana tidak ada persahabatan yang diawali dengan sikap egoistis.
Semua orang pasti memerlukan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya. Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur karana dikhianati sahabatnya.

Ingatlah bila kali terakhir korang berada dalam kesulitan. Siapa yang berada di samping korang ???
Siapa yang mengasihi korang saat korang merasa tidak dicintai ??
Siapa yang ingin bersama korang saat korang tak dapat memberikan apa-apa ??

MEREKALAH SAHABAT KORANG
Hargai dan peliharalah selalu persahabatan korang dengan mereka.
Dalam masa kejayaan, teman-teman mengenal kita. Dalam kesengsaraan, kita mengenal teman-teman kita

peace yo..

3 ulasan:

Terima Kasih :D

Dikuasakan oleh Blogger.