KESAN BURUK JEMUR KAIN DALAM RUMAH

Mac 18, 2016
gambar : google

Ibu-ibu, isteri-isteri semua mesti pernah menjemur baju di dalam rumah kan? Even saya sendiri pun selalu sampailah sekarang. (Sambil memandang baju-baju yang tersidai di cermin tingkap). Biasala hidup sebagai orang bujang. Jadi, di bawah ini adalah senarai keburukannya. Selepas mengetahuinya harap jangan buat lagi ya. Pesan untuk diri sendiri sebenarnya.

1. Boleh Jadi Kanser

Jika anda suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, perlu tahu kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi penyebab utama penyakit kanser. Lebih elok cuba elak jemur kain di dalam rumah kerana berbahaya jika anda selalu sedut udara tersebut.

2. Pengaruh Alergi

Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bakteria. Kalau anda yang ada masalah kulit, kena belajar elak jemur kain di dalam rumah. Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pernafasan.

3. Beracun

Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walaupun pakaian sudah direndam pelembut. Ya, itulah racun. Hanya dalam jangka waktu tertentu, udara yang disedut beri kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa disedari.

4. Asma

Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembaban ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu punca utama penyebab asma dan alergi.

5. Lemahkan sistem ketahanan tubuh

Boleh melemahkan sistem ketahanan tubuh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin diserang pelbagai penyakit lain. Jalan penyelesaiannya, anda boleh sediakan tempat jemuran di luar rumah. Kalau tiada tempat sangat, cuci kering lagi selamat. Cuma jimat tidak begitu nak menjadilah! Semuanya di tangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi jangan secara terus. Nanti cepat pula kusam dan luntur warna kain anda.

Itulah bahayanya sidai kain basah di dalam rumah. Selama ini, dari masa belajar di universiti dulu sampailah sekarang tabiat ini masih belum hilang. Malas dijadikan alasan untuk pergi ke laundry, padahal setengah jam sudah cukup untuk keringkan semua baju. Tapi, beginilah kehidupan seorang lelaki bujang yang tinggal sorang diri di kawasan perumahan flat Saujan Puchong ini. Hari ini basuh baju, esok angkat masuk dalam kereta dan lusa baru keringkan di laundry (kalau rajin la). Biasanya sidai sahaja di dinding-dinding dan tingkap jendela. Diharap diri ini dapat berubah untuk rajinkan diri ke laundry untuk keringkan baju.

Source: Facebook

1 ulasan:

Terima Kasih :D

Dikuasakan oleh Blogger.