Kenapa Orang Tidak Waras Selalu Sihat ?

Mac 02, 2016

Orang Gila

Satu soalan yang tak ramai orang pernah terfikir ? Kutip makanan dari tong sampah, tidur di kaki lima, jarang mandi, comot dan macam-macam lagi. Namun itulah hakikatnya orang tidak waras selalu sihat-sihat saja. Perasan tak ? Untuk itu mari kita berfikir dan mencari jawapanya.

Mengapa orang gila tidak pernah atau jarang sakit? dan mungkin fakta dibawah ini adalah beberapa versi jawapan dari pertanyaan tersebut. Apakah setiap orang gila itu memiliki tingkat kekebalan fizikal dan keseimbangan tubuh yang kuat atau mungkinkah dalam tubuh orang gila itu ada zat - zat yang handal menentang penyakit ?

Tidak pernah memilih. Orang gila tidak pernah sakit kerana tidak berfikir macam-macam seperti kita buat. Memakan apa sahaja makanan yang boleh makan. Tidak seperti kita selalu banyak pilihan, sudah ada nasi goreng masih mencari ayam goreng dan masih banyak contoh yang lainya.

Menerima seadanya. Orang gila itu selalu 'qona'ah' atau menerima apa-apa sahaja pemberian daripada Allah. Tidak pernah menuntut macam-macam serta cerewet. Tidak seperti kita, yang sudah punya basikal ingin motor. Sudah ada motor nak kereta pula, sudahnya hutang keliling pinggang terkumpul dan akhirnya membuat seseorang terlalu banyak fikiran dan jatuh sakit.Orang gila jarang dapat sakit kerana orang gila tidak pernah rasa stress. Mereka tidak pernah memiliki beban fikiran sekaligus menjadikan sensasi yang selalu ceria bahagia dalam hidupnya. Senyum sendirian dan kadang-kadang ketawa tak bersebab.

Orang gila itu selalu bahagia, buktinya mereka selalu nampak tersenyum, betul tak ? Orang yang selalu tersenyum pasti hatinya bahagia dan damai. Semuanya ceria sentiasa. Kalaupun ada masalah, dia menganggap itu hanyalah sebagai hiburan yang menyenangkan. Dia sentiasa nampak ceria, selalu gembira dan tersenyum. 

Apa yang boleh kita pelajari ialah, jadilah "Orang Gila", tapi jangan berfikir negatif dulu, maksudnya jadilah manusia yang Qona'ah atau menerima apa yang diberikan oleh Allah kepada kita, tak usah nak berangan macam-macam kalau memang kita tidak mampu.

Mungkin juga mereka ada penyakit tertentu yang sememangnya penulis tak tahu kerana tak pernah pula menjaga orang gila serta mangambil tahu masalah mereka lebih terperinci.

Selalu tersenyum agar hati kita bahagia, mudah-mudahan dengan begitu akan membuat kita selalu sihat. Bagaimanapun bersyukurlah anda dianugerahkan sebagai orang waras yang ternyata lebih baik dari orang gila kerana orang waras punyai akal untuk berfikir mana yang baik dilakukan dan mana yang tidak !!! Wallah'hu alam, hanya Allah saja yang tahu apa rahsia kesihatan mereka.

Tapikan, tahukan kita semua, bahawa ada satu produk di pasaran sekarang yang mampu memberikan ketenangan dan mengurangkan kesedihan jiwa? Buat pengetahuan semua, produk ini Triple M @ Talbinah. Apa yang hebat dengan Triple M ini? Ianya mempunyai hadis yang bercerita tentang manfaatnya. Kalau Nabi sendiri sudah bagitahu, kita sebagai hamba biasa sudah pasti perlu mempercayainya dan mengamalkannya. Alhamdulillah, sepanjang mengambil produk Triple M ini, kehidupan lebih rasa tenang, walaupun tidak bekerja makan gaji. Relex je landing kat rumah setiap hari. Yang pasti, duit masyukk.. Ok Bye.

Rujukan :1kedai.com

Tiada ulasan:

Terima Kasih :D

Dikuasakan oleh Blogger.